Så förebygger du fuktproblem på vinden

Är det någon gång på året man ligger i risk för fuktproblem vind så känns det som att det är nu på höstkanten när väderläget kanske är som allra sämst med mycket regn och vind. Detta är tuffa påfrestningar som kräver att man bland annat har använt sig av korrekt material och att man byggt vindsutrymmet och tätat det på ett korrekt sätt. Är man i fasen att bygga sitt vindsutrymme bör man kontakta kunnig personal för att få professionell hjälp från start.

Uppvärmd boningsluft som läcker till vindsutrymmet

Fuktproblem vind är tyvärr ett vanligt problem och det kan bero på många olika saker förutom dålig tätning. Exempelvis kan det ha att göra med varm luft som läcker igenom från den uppvärmda boningsdelen i huset som när den kommer till vindsutrymmet kyls ner och bildar kondens. För att underlätta detta kan man välja att ha exempelvis en avfuktare placerad på vinden, och endast vädra utrymmet när uteluften är torrare än inneluften. Det finns många trix och knep att ta till men man måste se till att det blir rätt.

Sanering som förebygger ytterligare mikrobiell påväxt

Upptäcker man fuktproblem på vinden rekommenderas att kontakta behörig firma som kan komma och kolla på skadorna, lämna offert och även åtgärda problemen om det behövs. Vanligt är att man sanerar vinden vilket även förebygger ny mikrobiell påväxt. Man brukar vanligtvis även installera en avfuktare med kontrollerad ventilation för att se till att utrymmet blir mer kontrollerat. Jag skulle rekommendera alla som har en vind att göra lite research kring hur man underhåller och kontrollerar sin vind med jämna mellanrum och även hur man märker av eventuella tecken på påbörjade fuktskador. Det är värt att lägga ner lite extra energi på underhåll för att slippa tråkiga och ibland väldigt kostsamma fuktskador.